Na deelfietsen en deelscooters start in Rotterdam een proef met het delen van kleine elektrische voertuigen. De elektrische voertuigen van Lev bieden een nieuwe manier om je makkelijk en comfortabel te verplaatsen in de stad.

Wethouder Judith Bokhove gaf vandaag het officiële startschot voor de nieuwe duurzame deeldienst. Rotterdam zoekt naar slimme oplossingen die bijdragen aan een gezonde en bereikbare stad voor Rotterdammers en bezoekers. Met de inzet van deelmobiliteit kunnen meer Rotterdammers zich in de stad verplaatsen met minder voertuigen.

‘We willen Rotterdam bereikbaar houden. Daarom geven we nieuwe deelconcepten een kans. De wagens van Lev kunnen goed stadsritjes met de auto vervangen.'

Judith Bokhove - wethouder

Nieuwe deelconcepten

Wethouder Bokhove is enthousiast over de nieuwe deelmobiliteit: ‘We willen Rotterdam bereikbaar houden. Daarom geven we nieuwe deelconcepten een kans. De wagens van Lev kunnen goed stadsritjes met de auto vervangen. Zo hebben minder Rotterdammers een auto nodig die een groot deel van de tijd alleen maar geparkeerd staat in de binnenstad of woonwijken. Op die parkeerplekken zie ik liever groen of ruimte om je fiets neer te zetten. De elektrische voertuigen van Lev helpen, omdat één zo’n Lev gebruikt kan worden door veel mensen. En ze zijn ook nog elektrisch, dus ze zorgen voor minder geluid, CO2 uitstoot en luchtvervuiling in de stad.’

Begin juli is in Rotterdam ook Share'nGo gestart. Een aanbieder van een elektrisch autodeelsysteem, waarmee je deze auto bijna overal in Rotterdam gratis kan parkeren.

Klein in omvang, groots in gemak

De Lev neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan een auto. Er is voldoende ruimte voor 2 personen en een klein beetje bagage. De 100% elektrische wagens rijden maximaal 45 km/uur. Op je bestemming parkeer je de Lev gratis op een parkeerplek. De Lev staat dan klaar voor jouw volgende rit of de volgende gebruiker. Ytzen Zeilstra, Managing Director Lev: ‘Lev streeft naar een leefbare stad met minder luchtvervuiling, minder files, en meer groen. We starten deze pilot in Rotterdam aangezien ons concept goed aansluit bij de richting die de gemeente heeft gekozen om uitdagingen in de stad aan te pakken. Rotterdam loopt daarmee voorop met het creëren van een groene en duurzame stad.’

Hoe werkt het?

Lev is het netwerk van kleine elektrische voertuigen die voor iedereen vanaf 18 jaar met een geldig rijbewijs toegankelijk zijn. Met de app van Lev boek, ontgrendel en start je de Lev. De app is beschikbaar voor iOs en Android. Je betaalt alleen voor de rit en parkeren is gratis en eenvoudig in het servicegebied. De Lev is een brommobiel en mag dus alleen op de weg rijden en parkeren op een autoparkeerplek.

Canta 2 E t.o.v. LEV

De Canta 2 E-comfort & Canta 2 E-premium zijn beiden ook een LEV, daarentegen valt de Canta in de categorie hulpmiddelen, waardoor deze nog altijd op het trottoir geparkeerd mag worden en u er mee op fietspaden mag rijden. De Canta is tevens geheel rijbewijsvrij.