Bel gratis | 0800 - 0239988

Productie

Ontwikkeling en fabricage

 Waaijenberg Mobiliteit is de enige fabrikant van 45 km voertuigen in Nederland. Na productie van de Arola (17 jaar) en de Canta (22 jaar), bouwt Waaijenberg Mobiliteit nu de Canta2.

 

In de fabricageruimte van Waaijenberg Mobiliteit BV in Veenendaal worden jaarlijks enige honderden Canta's geheel op maat geassembleerd. De medewerkers van de assemblage-afdeling bouwen iedere Canta vanaf het kale frame tot een volledig aan de wensen van de klant aangepast eindproduct op.

 

Waaijenberg Mobiliteit Canta productie

Begonnen uit onvrede

Waaijenberg Mobiliteit BV begon in 1979 met de ontwikkeling en productie van een auto voor mensen, voor wie andere vormen van vervoer niet voldoen. Waarom? Omdat men bij Waaijenberg niet tevreden was over de aangepaste vervoermiddelen die op dat moment op de markt werden gebracht. In Veenendaal dacht men het niet alleen beter te kunnen, al snel bleek dat men het ook werkelijk beter kon en kan.

 

 


Inspraak van de klant

Bij de ontwikkeling van de Canta heeft de ontwikkelings-afdeling van Waaijenberg uiteraard optimaal gebruik gemaakt van de ervaring die in de voorgaande jaren is opgedaan. Maar dat is niet het enige. Middels een enquete binnen de klantenkring werd onderzocht wat de klant belangrijk vindt. Enkele conclusies die uit dit onderzoek volgden, luidden dat zaken als de mogelijkheid om een rolstoel mee te nemen, een deur aan de achterzijde, een goede zitpositie en een goed veercomfort hoog op het verlanglijstje stonden. Nu bij de ontwikkeling van de Canta2 hebben we weer een enquete gehouden. Nu kwamen ook zaken als modern uiterlijk, nog grotere achterdeur zonder drempel, stillere motor, goede ventilatie en elektrische aandrijving als extra wensen naar boven.  


 

 

Ontwikkeling aanpassingen

Naast de ontwikkeling van de Canta, hield en houdt de afdeling Research & Development van Waaijenberg zich ook bezig met de ontwikkeling van aanpassingen. De filosofie van Waaijenberg is, dat men op iedere vraag van een klant een antwoord heeft. Indien de bestaande aanpassingen niet voldoen aan de wensen van een klant, dan zal de ontwikkelingsafdeling van Waaijenberg alles in het werk stellen om een oplossing te bedenken.

  Waaijenberg Mobiliteit Canta productie

 

Samenwerking Technische Universiteiten

De ontwikkelingsafdeling van Waaijenberg ging, met het bovenstaande in het achterhoofd, aan de slag. Tijdens deze ontwikkelingsfase werkte Waaijenberg Mobiliteit BV samen met de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente.

Waaijenberg Mobiliteit Canta productie   Vele delen, waaronder het chassis, de wielophanging en de ophanging van de motor, werden zelf ontworpen. Er werd daarnaast zoveel mogelijk uitgegaan van bestaande, bewezen onderdelen, zoals de betrouwbare Honda 160 cc motor. Uiteraard werd er in de ontwikkelingsfase van de Canta ook al nagedacht over de aanpassingen die voor het model ontwikkeld zouden worden. Door deze manier van werken onderscheidt de Canta zich onder andere qua gebruiks- en bedieningsgemak positief van andere producten op de markt.

Aan het einde van het productieproces wordt een uitgebreide proefrit gemaakt, waarbij het volledige voertuig aan de hand van een uitgebreide checklist wordt gecontroleerd.

 

 


Inspraak van de klant (2)

Nadat het eerste prototype gereed was, liet Waaijenberg dit ontwerp beoordelen door een aantal klanten. Op hun aanwijzigingen werden er nog enkele wijzigingen doorgevoerd, waardoor de Canta nog gebruikersvriendelijker is geworden. Toen de basismaten van het interieur bekend waren, is ter afsluiting de fraaie, moderne carrosserie ontworpen.


 

 

Waaijenberg Mobiliteit Canta productie   Waaijenberg Mobiliteit Canta productie