Antwoorden op veelgestelde vragen over scooters

De afgelopen weken verschenen er de nodige verontrustende berichten in de media over een verbod op scooters. Maar zo’n vaart loopt het niet: alleen de verkoop van nieuwe, minder schone scooters wordt vanaf januari 2018 aan banden gelegd.

Europese regels stellen namelijk dat er vanaf 1 januari 2018 alleen nieuwe scooters (brom- én snorfietsen) verkocht mogen worden die voldoen aan de milieuclassificatie Euro4. Rijdt u nu op een scooter met milieuclassificatie Euro2 of Euro3, dan kunt u dat zonder problemen blijven doen.

 

BOVAG en RAI Vereniging hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.

 

Is de verkoop van scooters straks verboden, zoals ik in de krant lees?
Nee, alleen de nieuwverkoop van scooters met milieuclassificaties Euro2 en Euro3 wordt vanaf januari 2018 verboden. Rijdt u nu op zo’n scooter of overweegt u er in 2017 nog één te kopen, dan kunt u dat gewoon blijven doen.

 

Wat wordt er dan precies verboden en wanneer?
Europese regels verbieden vanaf januari 2018 de verkoop van nieuwe scooters (brom- én snorfietsen) met milieuclassificatie Euro2 en Euro3.

 

Ik heb net een nieuwe scooter gekocht en die heeft milieuclassificatie Euro3. Mag ik daar dan straks niet meer op rijden?
Wie nu een Euro2- of Euro3-scooter heeft, of in 2017 nog gaat kopen, mag daar zonder problemen mee blijven rijden.

 

Waarom wordt de verkoop van bepaalde scooters verboden?
Het zijn Europese milieuregels die op 1 januari 2018 van kracht worden, die dit voorschrijven, met als doel een schoner milieu.

 

Zijn er al alternatieven op de markt voor die euro2 en euro3 scooters?
Ja, er komen in 2017 mondjesmaat scooters beschikbaar met milieuclassificatie Euro4. Naar verwachting komt het aanbod van die nieuwste generatie eind van dit jaar goed op gang. Ook werkt de branche hard aan elektrische scooters om de uitstoot nog verder terug te dringen. Meer weten? Ga even langs bij uw scooterdealer.

 

Heeft tweetakt of viertakt er ook iets mee te maken?
Nee dat heeft niets te maken met het milieuaspect. Dit zegt alleen iets over de techniek van de motor.

 

Kan ik niet beter wachten met de aanschaf van een nieuwe scooter?
Nee hoor, u kunt nu gewoon een mooie scooter uitzoeken in de showroom. En als de keus op een Euro2- of Euro3-scooter valt, is dat prima. Daar kunt u dan nog jaren met veel plezier op blijven rijden.

 

Heeft u toch nog vragen? Kom dan langs of bel ons even.