Den Haag, 16 september 2019

Onderwerp: De onvoorwaardelijke liefde voor hun Canta voertuig is inspirerend

Flink wat mensen hebben een sterke band met hun vervoermiddel, en in weinig gevallen is die band zo sterk als bij Canta-rijders. Voor velen maakt de Canta elke dag weer het verschil tussen mobiliteit en stilstand.

De Canta werd begin jaren negentig ontwikkeld door oud-coureur- en racewagenmonteur Dick Waaijenberg in samenwerking met de TU-Delft. Expertise uit de wereld van de racewagen nam Waaijenberg mee naar die van de invalidewagen. Het racestuur waarmee de Canta is uitgerust, bijvoorbeeld, geeft een stevige grip, handig voor onder meer artritispatiënten. In de kwart eeuw na de lancering raakte de Canta onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse straatbeeld, het Amsterdamse in het bijzonder. Tot de productie in 2017 stopte, was Waaijenberg Nederlands grootste autofabrikant.


De productie van de Canta 1 is gestopt, maar Nederlands grootste autofrabikant is natuurlijk niet gestopt met produceren. Na jaren van ontwikkeling, lanceerde Waaijenberg Mobiliteit in oktober 2017 de opvolger van de Canta 1, namelijk de Canta 2.

Canta 2

Jaloers

Veel Canta-rijders kunnen je vertellen dat je aan het stuur zowel het beste als het slechtste in medeweggebruikers losmaakt. Er zijn opgefokte lui die zodra ze je in het oog krijgen gaan claxonneren, maar ook veel mensen van wie je meteen voorrang krijgt. Opvallend vaak zie je kinderen naar je zwaaien. Parkeer je je Canta pal voor een supermarkt, dan kun je nogal eens rekenen op afgunstige blikken van volwassenen. Auteur en Canta-bezitter Karin Spaink, sinds 1986 lijdend aan ziekte MS, typeerde dit vervoermiddel ‘het enige hulpstuk voor gehandicapten waar gezonde mensen jaloers op zijn’. Spaink reed er zo ver mee als Polen. Haar publicatie De benenwagen: het succesverhaal van de Canta groeide uit tot lijfboek van Canta-rijders.

Fotograaf Marjolein van der Klaauw ziet de Canta als de Amsterdamse automobiel par excellence, zeer aanwezig en sfeerbepalend. Het is een publiek geheim dat dit vervoermiddel óók in trek is bij mensen die het niet per se nodig hebben. Canta Karakters doopte Van der Klaauw het project waarbij zij Canta-chauffeurs portretteert en dat moet uitmonden in een groot Canta-fotoboek.

Lees het volledige artikel met alle afbeeldingen via onderstaande link:
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/zij-hebben-een-onvoorwaardelijke-liefde-voor-hun-canta/



Bron: Volkskrant september 2019/16